About

Loes Rietveld OLYMPUS DIGITAL CAMERAMensen
Uitgaande van de mens, boeit mij de innerlijke mens en van daaruit het menselijk lichaam met zijn anatomie, rondingen, spanningen en hoe elementen en structuren op elkaar inspelen.

Van oorsprong ben ik een boetseerder. Het voelen van de mens van binnen uit en het ontdekken van de anatomie. Klei is hierbij een materiaal dat prettig vormt, met de rondingen en structuren. Om de torso’s te behouden maak ik gipsmallen en vul ze met cement en/of granito. Daarna bewerk ik de beelden met slijptol en messing of stalen borstel.

Nadat van onze zeilboot (platbodem) de mast (14 meter hoog) vernieuwd moest worden, heb ik deze houten mast in delen hergebruikt en ben begonnen met de top van de mast.

Het beeldhouwen in hout is het vormen van buiten naar binnen toe, terwijl klei/was van binnen naar buiten opgebouwd wordt. Bij klei maak je structuren die je zelf wilt hebben, bij hout daarentegen bestaan er al structuren.
Om de vertaalslag van buiten naar binnen te maken, boetseer ik eerst een schets van was (ong 10 cm.), waarna ik het beeld in hout uitvergroot.

Ik heb ontdekt dat hout geweldig mooi materiaal is om te bewerken: in hout kan je frictie aanbrengen waar het materiaal eigenlijk niet om vraagt, zoals asdraaiingen terwijl de houtnerf recht door loopt én de onregelmatigheden in het hout die weer gebruikt kunnen worden in het beeld. Dit maakt het beeld voor mijn gevoel minder statisch.

Na een periode waarin ik geexperimenteerd heb met de anatomie, werk ik nu meer abstract, maar ga nog steeds uit van de mooie rondingen van het lichaam, die ik laat overlopen in glooiingen, waardoor het beeld meer spanning/beweging/ritme krijgt.

Loes Rietveld    geboren 02-04-1948        Den Haag
NXX opleiding 1968-1972   Den Haag
M.O. handenarbeid 1973-1976 Rotterdam
L.O. tekenen   1978   Den Haag
Vrije academie 1983-1985 Den Haag
Cursus portretboetseren 1990-1993 Den Haag
Cursus beeldhouwen marmer 1994-1995 Den Haag
Cursus modeltekenen/boetseren 1995-1996 Den Haag
Openingstentoonstelling 1997 projectatelier suc7 R’wijk
Expositie 2000 projectatelier suc7 R’wijk
Cursus bronsgieten 2004 Scheveningen
Expositie 2007 Amsterdam

Advertenties

2 Reacties op “About

  1. Ha Loes, ja was laatst in mijn winkel, we hadden een gesprek over jou en je dochter Floor. toevalligerwijs kent een goede vriend van mij haar, ze werkten samen in Vlissingen. Jean Bei Ninig, ik zag zijn naam op haar site.Nu kan ik haar niet meer vinden, Jean wilde haar website wel. Het was toch UnderFloor?? succes met je mooie houtsculpturen! groet Engelien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s